Obnova strehe novogoriške občinske stavbe je zaključena

datum: 08.04.2020

kategorija: V središču

Streha občinske stavbe je obnovljena. V petek, 10. aprila, bodo delavci podjetja GITRI d.o.o., ki je izvajalo obnovo, odstranili še žerjav. Delavci so v času obnove zamenjali kritino na glavnem in pomožnem objektu občinske stavbe skladno s kulturnovarstvenim režimom. Prihodnji teden bodo izvajalci še čistili in pospravljali delovišče.

Ob tem izpostavljamo skrb podjetja GITRI d.o.o., ki je pri delu poskrbelo, da ni prišlo do ogrožanja arhivov, ki se nahajajo na podstrešju stavbe, za kar se mu na mestni občini še posebej zahvaljujemo. Ob tem naj dodamo, da so delavci podjetja dela izvajali v času izrednih razmer zaradi epidemije koronavirusa, pri čemer so dosledno upoštevali samozaščitno ravnanje in strokovna priporočila zdravstvene stroke.

Direktorju podjetja GITRI Darku Markoviču je kot domačinu obnova strehe tako pomembnega arhitekturnega spomenika v mestu veliko pomenila: »Zelo sem zadovoljen in počaščen, da smo lahko prav v podjetju, ki ga vodim, izpeljali obnovo strehe novogoriške občinske stavbe. Izpostavil bi odlično sodelovanje tako z mestno občino, strokovnimi sodelavci kot z vsemi podizvajalci, ki je pripomoglo k temu, da smo dela končali pred rokom. Še prej bi jih, če nam ne bi nekoliko ponagajala burja.«

Občinska stavba sodi med pomembne arhitekturne spomenike povojnega modernizma na Slovenskem. Po načrtih arhitekta Vinka Glanza so jo začeli graditi leta 1949, dokončana pa je bila leta 1953. Obnova je bila nujna, saj je streha puščala že na več mestih. Gre za prvo obnovo strehe od izgradnje občinske stavbe.

Obveščamo še, da bo v petek, 10. aprila 2020, med 6.00 in 18.00 zaradi odstranitve žerjava veljala popolna zapora parkirišča pred občinsko stavbo, Goriško knjižnico Franceta Bevka in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica.

 

 

 

Obnova strehe občinske stavbe
Obnovljena streha pomožnega objekta občinske stavbe

Fotografije: arhiv Mesten občine Nova Gorica