Preprečimo širjenje tigraste nadloge

datum: 24.06.2020

kategorija: V središču

Letos prvič preizkušamo okolju prijazno in neškodljivo sredstvo Aquatain na osnovi silikona z vnašanjem v peskolove in kanalizacijske jaške na širšem primestnem območju. Sredstvo ustvari tanek silikonski film, ki preprečuje razvoj jajčec, ličink in bub v odraslega tigrastega komarja.

Kot je izpostavila vodja Službe za okolje in prostor na MONG Vanda Mezgec bo ukrepe preprečevanja širjenja tigrastega komarja izvajalo javno podjetje Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica d.d. na približno 4.000 kanalizacijskih jaških, za kar smo letos namenili 20.000 evrov. Sredstva smo namenili za nakup dveh škropilnic za nanašanje tankega sloja sredstva v kanalizacijske jaške in peskolove in zaloge sredstva za javno uporabo.

Sredstvo je na voljo v prosti prodaji v cvetličarni Komunale d.d., saj lahko občani sami največ naredimo za preprečevanje in zmanjševanje populacije tigrastega komarja. Tako lahko izpraznimo posode, v katerih se nabira voda, prekrivamo ali pospravimo v zaprt prostor. Vsaj enkrat tedensko odstranimo predmete in smeti, v katerih se zadržuje voda, praznimo in umivamo podstavke z vodo ipd.

Dr. Katja Kalan z Univerze na Primorskem pojasnjuje, da se je tigrasti komar po svetu razširil s pomočjo človeka, saj odrasli osebki tigrastega komarja ne letijo daleč. Komarji so izjemno nadležni v poletnih mesecih, saj se samice hranijo podnevi, lahko pa predstavljajo tudi nevarnost za zdravje, saj prenašajo različne vrste bolezni, viruse (npr. čikungunija, denga, virus Zahodnega Nila, …) ter parazite, ki negativno vplivajo na zdravje občanov.

Sredstvo se letos prvič uporablja v MONG ter v štirih obalnih občinah. Proizvajajo ga v Italiji, kjer so z njegovo učinkovitostjo zelo zadovoljni. Preizkusili so ga v kar nekaj evropskih državah. Na Goriškem se bo izvajal tudi monitoring (spremljanje številčnosti komarjev) z nastavljanjem vab. Primerjala se bo številčnost komarjev pred in po uporabo sredstva.

Za polno obveščenost prilagamo digitalno zgibanko, v kateri najdete vse pomembne informacije, kako učinkovito preprečevati širjenje tigrastih komarjev.

Fotografije: Mateja Pelikan

NovinarskaKomarji_24-6-2020_fMatejaPelikan-8629NovinarskaKomarji_24-6-2020_fMatejaPelikan-8644

NovinarskaKomarji_24-6-2020_fMatejaPelikan-8634NovinarskaKomarji_24-6-2020_fMatejaPelikan-8650

Fotografije: Mateja Pelikan