Odprtje gradu Rihemberk

datum: 22.07.2020

kategorija: V središču

Mestna občina Nova Gorica bo z zavodom Svitar v soboto, 25. julija 2020, ponovno odprla grad Rihemberk za obiskovalce.

Zimska obnova grajskega vhodnega stolpa in strehe južnega palacija ter nadgradnja delov grajskega obzidja s posebno apneno tehnologijo, ki se je stoletja uporabljala pri gradnji kamnitih stavb, je polepšala grad Rihemberk, pripravljen na ponoven obisk ljubiteljev kulturne dediščine, mogočnih srednjeveških gradov in lepot Vipavske doline.

Mestna občina Nova Gorica je preko namere o oddaji gradu Rihemberk v zadnjem tednu grad predala v uporabo zasebnemu zavodu Svitar, nevladni organizaciji, ki deluje z namenom ohranjanja in interpretacije kulturne dediščine. Ta bo obiskovalce s svojimi lokalnimi sodelavci na gradu sprejemal v naslednjih poletnih sezonah, letos od prihajajoče sobote do Martinovega.

Srednjeveška utrdba s trojnim obrambnim obzidjem in najvišjim grajskim stolpom v Sloveniji, ena izmed najbolj markantnih točk Vipavske doline, za vhodnimi vrati večinoma ponuja sprehod po zunanjih površinah medzidij, dvorišč in parka, po trati in med drevesi med stolpiči in zidovi grajskih stavb.

V soboto, 25. julija 2020, ste vsi, ki bi radi slišali grajske zgodbe, izvedeli več o zgodovini gradu, njegovih plemenitih lastnikih in naravni dediščini današnje grajske favne, vabljeni na vodena ogleda z grajsko gospo ob 10:30 za odrasle in ob 17:00 za otroke oziroma družine. Za obiskovalce sta vodenji brezplačni oziroma sta vključeni v vstopnino v grad. Za vzpon na grajski stolp po stopnišču znotraj 3-metre debelega zidu je potrebna maska. Večji dogodek ob odprtju gradu je ob ugodnih razmerah predviden v začetku jeseni.

Grad bo od 25. julija 2020 za posamezne obiskovalce odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih. Vodeni sprehodi po grajskem kompleksu so za predhodno najavljene obiskovalce možni tudi v drugih terminih. Manj znano, a presenetljivo dejstvo je tudi, da za zasebni dogodek, praznovanje ali snemanje grad lahko najame tudi vsak posameznik in tako do popolnosti uživa njegovo dostopnost in mogočnost. Za informacije in rezervacije obiskovalci lahko pokličejo na tel. št. 051/ 201 910 oziroma pišejo na elektronsko pošto grad.rihemberk@gmail.com.

Fotografije: Mateja Pelikan in Boris Macarol

Grad Rihemberk WebRes-2Grad Rihemberk WebRes-24

Grad Rihemberk WebRes-18Grad Rihemberk WebRes-10

Grad Rihemberk WebRes-8Grad Rihemberk WebRes-26