Začenja se Letni kino Silvana Furlana

datum: 28.07.2020

kategorija: V središču

Letni kino Silvana Furlana bo letos osmič zapored razprostrl veliko platno na Ploščadi Silvana Furlana. V goriški prostor bo med 29. julijem in 5. avgustom 2020 pripeljal bogato filmsko bero domačih in tujih filmskih produkcij, filmov za mlade in stare, različnih žanrov, poetik, vsebin, večkrat nagrajenih filmov, pa tudi večer kratkih filmov, kjer se bodo predstavili mladi domači avtorji in nam odprli sveže in drzne premisleke, kreativne navdihe, med njimi tudi dela, ki so nastala v času korona izolacije. Otvoritveni večer bo jutri, v sredo, 29. julija, ob 21. uri potekal v kinotečnem slogu s premiero digitalizirane kopije filma Po isti poti se ne vračaj kot hommage Silvanu Furlanu, domačinu, cineastu, osrednji osebnosti snovanja slovenske kulturne politike na področju filma, po katerem letni kino nosi ime.

            Pred nami je osem filmskih večerov, kar nekaj bo posvečenih slovenskemu filmu. V goste prihajata tako režiser Damjan Kozole s filmom Polsestra, kot tudi režiser Martin Turk in producentka Ida Weiss, ki prinašata poletno zgodbo o odraščanju Ne pozabi dihati. Družine so še posebej vabljene na projekcijo filma Črte v pesku. Film je nabit z iskrenostjo in igrivostjo, v katerem nas odprte glave otrok vodijo skozi zapleteno zgodovino Iraka. Gre za slovensko premiero filma v sodelovanju s filmskim festivalom Kino Otok in festivalom Poklon viziji. Še eno premiero bomo doživeli: otvoritveni večer, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim centrom bo postregel s prvo projekcijo digitalizirane kopije filma Po isti poti se ne vračaj  režiserja Jožeta Babiča. Film, posnet leta 1965, ki v slogu »trdega« realizma obravnava eksistencialne in družbene probleme, za mnoge eden večjih mojstrovin iz slovenske filmske zakladnice, ostaja aktualen in danes z digitalizirano kopijo dostopen tudi bodočim generacijam.

            Goriška duša, filmsko srce – to je naš vzklik od prve edicije letnega kina. V petek, 31. julija, se bodo na velikem platnu s svojimi kratkimi filmi predstavili domači goriški filmski ustvarjalci in študentje Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Letošnji program letnega kina bo postregel tudi z oskarjevim nagrajencem Parazit. Ne gre prezreti filma Bog obstaja, ime ji je Petrunja makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Juliette Binoche pa nas bo v filmu z naslovom Moj najboljši profil v vlogi ženske, ujete med fantazijo in resničnostjo, popeljala skozi zgodbo o ljubezni, o hrepenenju in osamljenosti v dobi družbenih medijev.

            Prizorišče na Ploščadi Silvana Furlana v Novi Gorici bo zaživelo tudi v četrtek, 6. avgusta, ob 21. uri, ko bo predstavljen dokumentarni film, ki pripoveduje zgodbo o ločenosti mest ob meji v času epidemije in je nastal v okviru kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za evropsko prestolnico kulture (GO 2025 Nova Gorica · Gorizia)  ter druge video vsebine GO! 2025. Sledil bo koncert glasbenikov Egzi & Ketrin.

Želja organizatorjev letnega kina, Kinoateljeja in Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju z novogoriško mestno občino, je, da zvesti goriški publiki tudi letošnje poletje podarimo nepozabne večere ob kvalitetnem avtorskem filmu.

Dogodki potekajo v skladu s priporočili za preprečevanje okužb s koronavirusom. Zaradi slednjih bo število sedežev omejeno. Vstop na vse projekcije bo prost, v primeru slabega vremena projekcije odpadejo. Gledalce prosimo, da sledijo navodilom in poskrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih.

Brošura letošnjega letnega kina v priponki:

Letni kino Silvana Furlana 2020 - program.pdf