Na obisku v Kulturnem centru Lojze Bratuž

datum: 29.07.2020

kategorija: V središču

"Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici je pomembno vozlišče kulturnega ustvarjanja in družbenega življenja slovenske skupnosti na Goriškem in hkrati eno osrednjih prizorišč umetnosti, športa in izobraževanja," je ob obisku centra poudaril novogoriški župan dr. Klemen Miklavič.

Na obisku, ki je bil namenjen predstavitvi dejavnosti centra, sta ga spremljali vodja skupine za pripravo kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025 mag. Neda Rusjan Bric in višja svetovalka za družbene dejavnosti mestne občine Majda Petejan. Novogoriške goste sta sprejeli predsednica kulturnega centra Franka Žgavec in predsednica Zveze slovenske katoliške prosvete Franka Padovan v prisotnosti številnih predstavnikov slovenskih društev in ustanov, ki imajo sedež v centru in tudi tistih, ki delujejo v okviru Zveze slovenske katoliške prosvete. Župan je po obisku izpostavil: "Skupnost teh društev in ustanov je izkazala zadovoljstvo nad odločnim uresničevanjem enotnega urbanega prostora obeh Goric, ki kot takšen postaja prestolnica čezmejne regije in s tem pospešuje združevanje čezmejne slovenske skupnosti. Državna meja je umetno razdelila teritorij, ki je bil prej enoten. Prav kulturno ustvarjanje je tisto, ki je bogato in nakazuje na to, da je naš prostor enovit, in sicer tako urbani prostor kot njegovo zaledje."

             Vodja skupine za pripravo kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico  za EPK 2025 mag. Neda Rusjan Bric pa je izpostavila pomen kandidature za EPK: "Status evropske prestolnice kulture kulturni prostor osvetli z evropskimi žarometi. Vsako ustvarjanje na kulturnem področju je prepoznano in bo pridobilo na veljavi. Zato je pomemben ustvarjalni prispevek kulturnih organizacij, ki delujejo pod okriljem kulturnega centra, k oblikovanju vsebine kandidature za evropsko prestolnico kulture."

            Višja svetovalka za družbene dejavnosti mestne občine Majda Petejan pa je povedala, da je občina na letošnjem razpisu za kulturne projekte dodala kriterij čezmejnega sodelovanja in tako spodbudila novogoriške ustvarjalce k skupnim projektom z ustvarjalci čez mejo. "Slednje odpira priložnost za nadgradnjo zlivanja urbanih jeder v enotno urbano območje kulturnega ustvarjanja in družabnega življenja."

             Župan si je posebej ogledal veliko dvorano in ploščad pred telovadnico, kjer so odborniki in člani ZSKP postavili velik šotor. Poleg poletnega prizorišča, na katerem poteka poletno središče ŠZ Olympia, si je ogledal tudi telovadnico športnega središča Mirko Špacapan ter prostore glasbene šole Emil Komel.

Fotografije: Mateja Pelikan

ObiskKCLojzeBratuz_28-7-2020_fMatejaPelikan-2495ObiskKCLojzeBratuz_28-7-2020_fMatejaPelikan-2506

ObiskKCLojzeBratuz_28-7-2020_fMatejaPelikan-2527ObiskKCLojzeBratuz_28-7-2020_fMatejaPelikan-2576

ObiskKCLojzeBratuz_28-7-2020_fMatejaPelikan-2590ObiskKCLojzeBratuz_28-7-2020_fMatejaPelikan-2651