VISAVI - Festival sodobnega plesa v obeh Goricah

datum: 03.08.2020

kategorija: V središču

                                                                 

Dogodek, ki ga organizira združenje Artisti Associati, bo od 22. do 25. oktobra v Gorici in Novi Gorici potekal z ekskluzivnimi nacionalnimi in svetovnimi premierami. Plesni festival VISAVÌ je nov projekt združenja "Artisti Associati", ki bo gostil zanimive predstave sodobnega plesa ter vključeval ustanove in prebivalstvo Gorice in Nove Gorice.

Festival, ki ga je v petek na novinarski konferenci v parku Občine Gorica v prisotnosti podpornikov in partnerjev projekta predstavil umetniški direktor Walter Mramor, odlikuje inovativen in mednarodni nabor plesnih predstav, ki bo ustvarjal povezovanje in srečanja mednarodnih umetnikov in izvajalcev z vključevanjem prebivalcev in institucij obeh mest.

To novo umetniško pustolovščino zaznamujeta predvsem partnerstvo s Slovenskim narodnim gledališčem iz Nove Gorice in posledično izmenjava znanj in praks: predstave se bodo odvijale na odrih Gorice (gledališče Verdi) in Nove Gorice (SNG), kar spodbuja redno in plodno sodelovanje v somestju.

Novinarske konference se je udeležila tudi podžupanja Damjana Pavlica, ki je poudarila: "Na mestni občini pozdravljamo povezovanje kulturnih oziroma umetniških vsebin v čezmejnem območju. Obe Gorici sta kot osrednja akterja kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 tesno prepleteni v prizadevanjih za oblikovanje skupnega urbanega in kulturnega prostora, ki je pomemben tako za prebivalce obeh mest kot za obiskovalce oziroma turiste. Veseli smo, da bo festival potekal tudi s tesnim sodelovanjem Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica."

Izbira imena, VISAVÌ Gorizia Dance Festival, želi poudariti teritorialno posebnost festivala in sporočiti pot za odprto izmenjavo. Izraz Visavì iz francoščine, vis-à-vis, se v goriškem besedišču uporablja v smislu "nasproti". S seboj prinaša razsežnost bližine, dialoga in izmenjave, ki se jim želi povečati  festival, zahvaljujoč univerzalnemu jeziku plesa.

Program:

22. oktobra se bodo v Mestnem gledališču Giuseppe Verdi v Gorici predstavili 'BEAT'; Gre za  hipnotično delo Igorja in Morena kot nacionalna premiera ter 'GRACES', osvobajajoča koreografija Silvije Gribaudi; 

23. oktobra se bodo preselili v SNG Nova Gorica in si ogledali 'LOVE. PARADISI ARTIFICIALI’ domišljijsko delo Davidea Valrossa, in nato v Verdiju v Gorici uživali v mogočni "INSTRUMENT JAM" Roberta Zappalà; 

v soboto 24. oktobra se bodo v SNG v Novi Gorici udeležili svetovne premiere kalejdoskopskega filma 'TOGETHER', pod katerim je podpisana Petra Hrašćanec, sledila ji bo svetovna premiera 'PROFUMO D’ACACIA', himerična kompozicija Giovannija Leonarduzzija v Verdiju v Gorici.

V nedeljo, 25. oktobra, bo ples prišel iz gledališč in predstavil splošno sporočilo o rušenju vseh meja, fizičnih in duševnih ter se preselil na Trg Evrope/ Piazza Transalpina, kjer bo VISAVÌ predstavljena v ekskluzivni svetovni premieri  pod koordinacijo Arearea; nato se spet vrne v Verdi v Gorico, in sledi poetičnemu trenutku, pod katerim se je podpisala Silvia Gribaudi: „MON JOUR!“ #workinprogress - Sharing umetniške rezidence. 

Festival se bo končal z 'MANBUHSONA', igrivo koreografijo Pabla Girolamija v svetovni premieri v Verdiju v Gorici.

Organizatorji: 

VISAVÌ Gorizia Dance Festival
projekt Artisti Associati
V sodelovnju z:
SNG Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Občina Gorica
Ente Regionale Teatrale del FVG
Palazzo del Cinema/Hiša Filma Gorizia
Kinemax Gorizia
PAN ADRIA network
S podporo:
Regije Furlanija-Julijska krajina
Ministero dei Beni e delle Attività Culturali e del Turismo
Fondazione Cassa di Risparmio di Gorizia
Camera di Commercio Venezia Giulia

Fotografije: Mateja Pelikan

NovinarskaVisaviPles_31-7-2020_fMatejaPelikan-3049NovinarskaVisaviPles_31-7-2020_fMatejaPelikan-3058

NovinarskaVisaviPles_31-7-2020_fMatejaPelikan-3069NovinarskaVisaviPles_31-7-2020_fMatejaPelikan-3081

NovinarskaVisaviPles_31-7-2020_fMatejaPelikan-3085NovinarskaVisaviPles_31-7-2020_fMatejaPelikan-3094

NovinarskaVisaviPles_31-7-2020_fMatejaPelikan-3101NovinarskaVisaviPles_31-7-2020_fMatejaPelikan-3104