V goriškem Kinemaxu tudi filmi v slovenščini

datum: 17.08.2020

kategorija: V središču

Filmski jezik prinaša nove kulturne vsebine za čezmejno skupnost, spodbuja medkulturni dialog in podpira kandidaturo Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.

V sodelovanju z novogoriško in goriško občino bo družba Transmedia vključila zanimivo novost na redni filmski spored goriške kinodvorane. Od 19. avgusta dalje bo kino predvajal tudi filme v slovenski različici po vzoru kinodvoran v Gornjem Poadižju, kjer se redno predvajajo filmi v italijanščini in nemščini.

Prvi film na sporedu je slovenska sinhronizacija fantazijske dogodivščine studia Pixar/Disney z naslovom Naprej. Podrobnosti in urnik sta objavljena na spletni strani www.kinemax.it.

"Ta projekt bi se s pomočjo novogoriške in goriške občine moral začeti že marca letos, toda naše skupne načrte je prekrižala epidemija koronavirusa," poudarja direktor družbe Transmedia, ki upravlja tržiški in goriški Kinemax, Giuseppe Longo in dodaja: "V goriški Hiši filma želimo še naprej ponujati filme v vseh jezikih in postati priljubljen kraj, kjer prebivalci obeh mest preživljajo svoj prosti čas. Z uvajanjem filmov v slovenskem prevodu želimo ponuditi vsebine, ki so lahko zanimive tako za slovensko skupnost v Italiji kot za prebivalce na slovenski strani meje in obenem soustvariti skupni kulturni prostor v duhu evropske prestolnice kulture. Otroški filmi bodo sinhronizirani v slovenščino, ostali filmi pa bodo prikazani v izvirnem jeziku s slovenskimi podnapisi. Kmalu bomo vrteli film "King's man. Secret Service ", v katerem nastopata Colin Firth in Samuel L. Jackson.”

Župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič, pozdravlja ta prelomni trenutek:
"Gorici sta v fazi povezovanja na konkretnih projektih, pa tudi z institucijami in storitvami, ki so temeljni gradniki urbanega življenja. Kino je nedvomno ustanova, ki je del vsakega mesta. Z novostjo, ki jo uvaja Kinemax, pridobiva goriški kino vlogo kina za celotno urbano območje Goric in Šempetra. Tako postaja skupni imenovalec nastajajočega evropskega čezmejnega mesta. S tem dejanjem izpolnjujemo željo naših prebivalcev, ki pogrešajo kino in se vozijo v druga mesta, da bi si lahko ogledali komercialne filme. Tako skupaj  udejanjamo somestje tudi v konkretnem smislu. V enotnem urbanem območju smo dosegli, da je tudi Nova Gorica dobila kino. "

Mag. Neda Rusjan Bric, vodja kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025, poudarja vloženi trud: "To je velik dosežek. Zanj si je veliko ljudi in institucij prizadevalo leta. To je velik korak v približevanju k temu, da bi obe mesti zaživeli skupaj, se še bolj povezali. Skupen kino pomeni veliko tudi za slovensko skupnost in seveda tudi za občinstvo na slovenski strani meje."

Župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna izraža zadovoljstvo:
"Prijatelju Beppeju Longu lahko samo še enkrat izrazim hvaležnost za to pobudo, s katero bogati ponudbo goriškega Kinemaxa in je obenem nova storitev za prebivalce obeh Goric. To je izjemen prispevek k razvoju strategije, s katero si obe Gorici prizadevata, da bi ustvarili boljšo prihodnost za prebivalce tega območja in ki je privedla do skupne kandidature za evropsko prestolnico kulture. Podobno sodelovanje med mesti je že aktivno na gledališkem področju."

kinemax1