Projektna strokovna skupina za rešitve za varnost na Soči

datum: 21.08.2020

kategorija: V središču


Prvi korak bo sklic projektne strokovne skupine, ki jo bo koordinirala mestna občina. Povabljeni bodo predstavniki stroke s področja reševanja (reševalci, potapljači, gasilci, CZ), predstavniki institucionalnih deležnikov (Javni zavod za šport, Kajak klub Soške elektrarne), predstavniki HSE, SENG-a, Ministrstva za infrastrukturo ter novogoriške mestne občine. Naloga skupine bo naročilo strokovne podlage za odločanje, in nato njena obravnava, kar bo osnova za odločitev o dolgoročnih rešitvah. To je glavni sklep današnjega sestanka med HSE, SENG-om in novogoriško mestno občino v Novi Gorici. HSE in SENG sta ponudila pomoč pri financiranju naročila strokovnih podlag in podporo pri izvedbi dogovorjenih rešitev.


Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič nadaljuje z aktivnostmi iskanja rešitev za večjo varnost na Soči v Solkanu. S tem namenom se je danes na novogoriški mestni občini sestal z generalnim direktorjem Holdinga slovenskih elektrarn mag. Stojanom Nikolićem in direktorjem Soških elektrarn Nova Gorica mag. Radovanom Jerebom. Župan je na osnovi pogovora z domačini HSE in SENG-u najprej predlagal spremembo režima dvigovanja nivoja vode v reki. HSE je pojasnil, da je HE Solkan sistemska elektrarna, ena pomembnejših v Sloveniji, s katero elektroenergetski sistem Slovenije amortizira nihanja v oskrbi in porabi električne energije.

Zbrani so se dogovorili, da zadeve reševali partnersko in  v sodelovanju. Poleg kratkoročne rešitve, nameščanja barvnih oznak dvigovanja vode, ki se že izvaja, so potrebne dolgoročne rešitve, za katere si bodo skupaj prizadevali.

        Župan dr. Klemen Miklavič prepovedi kopanja na tem odseku Soče v Solkanu še vedno ne izključuje.  Vse je odvisno od konkretnih odgovorov stroke, ali bi bilo mogoče varnost zagotoviti tudi na druge načine. To temo bo župan odprl tudi v razgovoru z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, ki v kratkem prihaja na obisk na Goriško. Ministru bo predstavil stališča domačinov in ponovno odprl razpravo o poostritvi predpisov za varnost na območju vpliva obratovanja hidroelektrarn. Predvsem v smislu odgovornosti in nalog koncesionarja za zagotavljanje varnosti kopalcev in drugih uporabnikov rek.
        Povabila k sodelovanju v projektni strokovni skupini bodo razposlana prihodnji teden.
 


Solkanski_most lc