Reci NE fazaniranju

datum: 31.08.2020

kategorija: V središču

Jutri bodo v šolske klopi vstopili tudi dijaki 1. letnikov. Vrstniki jih radi poimenujejo s "fazani", precej razširjeno je tudi pisanje in risanje po telesu in oblekah dijakov. Prvošolci lahko sprejem doživijo različno: kot zabavo, kot običaj ali kot negativno izkušnjo.

Ob tej priliki opozarjamo na ravnanja, ki so storjena proti volji posameznika ter predlagamo, da se jim vsi skupaj poskušamo izogibati in jih preprečiti ali jih omogočiti v otrokom prijaznejših oblikah. Kot ena izmed njih se nam v zadnjih letih ponuja možnost potiska belih majic, ki naj jih na prvi šolski dan s seboj prinesejo dijaki, ki si poslikave želijo, pri čemer naj se dosledno spoštuje volja vseh tistih, ki si poslikave svojih oblačil ne želijo.

Delovno operativna skupina "Nova Gorica - otrokom prijazno Unicefovo mesto" dijake opozarja na ravnanja, ki so storjena proti volji posameznika.

Dijaki v stiski se lahko zatečejo v Unicefove varne točke v Novi Gorici. To so: Mladinski center Nova Gorica, Krizni center 10ka, Otrok otroku humanitarno društvo Kid, Mestna občina Nova Gorica (recepcija), Centralni vrtec Nova Gorica, Rdeči križ Slovenije Območno združenje Nova Gorica, Osnovna šola Solkan, Hofer in Lidl. Lahko se zatečejo tudi v svetovalno službo svoje šole, na najbližjo policijsko postajo, v Zdravstveni dom Nova Gorica in Center za socialno delo Nova Gorica.

Želimo si, da bi prvi šolski dan ostal dijakom v lepem spominu. Zato pozivamo mlade, da se do svojih vrstnikov vedejo spoštljivo.

Fazaniranje.pdf

118761875_3593337097342987_2314789091035857909_o