Slovenski parašportniki na pripravah v Novi Gorici

datum: 07.09.2020

kategorija: V središču

Slovenski športniki invalidi so se v teh dneh zbrali na pripravah v Novi Gorici. Sezona tekmovanj in treningov je (bila) zaradi pandemije novega koronavirusa močno okrnjena, prestavljeno je tudi največje tekmovanje, paralimpijske igre v Tokiu, za športnike pa je pomembno, da ostanejo dobro pripravljeni. V Novi Gorici so našli idealno prizorišče za priprave. To so sicer že 2. priprave po vrsti, ki jih za svoje parašportnike organizira Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite.


Več kot 50 parašportnic in parašportnikov  v Novi Gorici

Nova Gorica je od 2. do 20. septembra prizorišče skupnih priprav slovenskih parašportnikov. Krovna zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite se je odločila, da po lanski dobri izkušnji s pripravami na Kanarskih otokih tudi letos pripravi nekaj podobnega.
V tem času so ali bodo na pripravah številni slovenski parašportniki. Med njimi so parakolesarji Anej Doplihar, Gregor Habe, David Kuster, Aleš Dragar, atleti Sandi Novak, Robi Kogovšek, Luka Bergant, Tadej Enci, Henrik Plank, paraplavalci Lucija Planinc, Sabina Cimperc, Tim Žnidaršič Svenšek, Aljaž Vejnovič, Luka Stanar, Gašper Glušič, Patrik Jagodic, paratriatlonec Alen Kobilica, namiznoteniški igralci Luka Trtnik, Alen Bečirević, Andreja Dolinar, Primož Kancler, Bojan Lukežič in Peter Jereb. Priprave v Novi Gorici bosta opravili tudi ženska in moška reprezentanca odbojke sede v postavah Suzana Ocepek, Danica Gošnak, Jana Ferjan, Senta Jeler, Lena Gabršček, Tija Vrhovnik, Klara Jeretina, Klara Vrabič, Primož Petek, Matic Keržan, Sašo Korun, Matjaž Majdič, Simon Turk, Marko Zupančič, Jaša Bartelj, Sebastjan Osrecki, Tomi Jakša, Mira Jakin in Jordan Jakin.

Današnji ponedeljek je minil v znamenju medijskega termina na treningu, Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite ter Mestna občina Nova Gorica sta organizirala novinarsko konferenco, na kateri so se predstavili vsi akterji, ki so združili moči za organizacijo in gostoljubje priprav v Novi Gorici. V Novi Gorici so se za gostoljubje športnikov in organizatorjev priprav potrudili: Mestna občina Nova Gorica, HIT d.d., Javni zavod za šport Nova Gorica,  Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica in Mestne storitve Nova Gorica.
 


Navdih in zgled

"Leto 2020 ni prijazno leto. In povsem razumljivo je, da ljudje hlastamo po pozitivnih zgodbah in likih, ki so nam navdih. Paralimpijski športniki so za vse nas motivacija in zgled. Odločitev, da izberejo Novo Gorico za kraj priprav, je privilegij in hkrati odgovornost. Na Mestni občini Nova Gorica smo odločeni, da na tej destinaciji obudimo stare čase, ko je naše mesto slovelo kot raj za športne priprave. Zato bomo sistematično vlagali  v infrastrukturo in v povezovanje z vsemi deležniki. Naredili bomo vse, da bomo prepoznani kot najbolj gostoljubna destinacija," je ob tej priložnosti povedal Simon Rosič, podžupan Mestne občine Nova Gorica.

Predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite Damijan Lazar je izpostavil pomen priprav v teh za športnike zelo negotovih časih: "Treba se je nekako prebiti skozi to leto. Naši športniki so bili že lani pripravljeni, da bodo v paralimpijskem obdobju najbolje pripravljeni. Zdaj je treba to zadržati, zdaj se je že začelo stopnjevati."
"Predvsem je pomembno zadovoljstvo športnikov, mi to počnemo zanje in jim skušamo tradicionalno omogočiti priprave. Zdaj smo prvič v Novi Gorici, ker smo tu našli dobre sogovornike in razmere. Infrastruktura pa je tudi zelo pomembna, tisti, ki jo upravljajo, pa imajo posluh za naše športnike,“ je Lazar pohvalil pogoje za delo ki jih imajo parašportniki na Goriškem.

Premagali koronakrizo

Večina tekmovalcev bo spet aktivna šele naslednje leto, nekatere pa vendarle še čaka nekaj tekem tudi letos. Parakolesarji imajo še tekme evropskega pokala v Avstriji. "Priprave bi ocenil kot dobre, forma se dviguje. Opravljamo kratke intenzivne treninge, skrajšali smo njihov obseg. Forma pa se stopnjuje in vesel sem, da se dirka bliža. Koronakriza ni imela velikega vpliva na moje priprave, treniral sem tako, kot je bilo po predpisih, morda le malo več doma na trenažerju," je priprave ocenil parakolesar Anej Doplihar, tudi domačin z Goriške.

Nastopali doma

Med tistimi, ki jim je koronakriza prekrižala načrte, je tudi gluhi atlet Tadej Enci: "Mene čaka še zadnja tekma sezona na ekipnem prvenstvu Slovenije. Koronavirus je zelo vplival na mojo sezono, odpovedali so vse največje tekmovanje, moralo bi biti tudi svetovno prvenstvo gluhih, ki je bilo prestavljeno in odpovedano. Letos ni nobenega večjega tekmovanja, smo pa nastopali v Sloveniji, da smo nekako izpeljali sezono."

Nova Gorica s pravo mikroklimo


"Priprave v tujih okoljih prinašajo dragocene izkušnje . V tem trenutku pa je najbolj bistveno, da lahko program priprav izpeljemo doma. In pri tem odkrivamo različne možnosti in destinacije, taka je tudi Nova Gorica. Ne pozabimo, da bližina pomeni tudi bistven prihranek pri stroških potovanja, hkrati pa tako denar  Zveze ostaja »doma“. Občutki v Novi Gorici so vedno super, rad se vračam v to mesto, ki ga poznam že vrsto let. Po rodu sem Koprčan, primorski „vibe“ mi je zelo blizu. V Novi Gorici so zelo prijazni ljudje, vse se da vedno dogovoriti. Športniku je pomembno, da ima vse na dosegu roke. V prvi vrsti je to infrastruktura, a ob tem ne smemo zanemariti regeneracije. Hotel Perla ustreže vsem našim željam. Nova Gorica premore izjemno mikroklimo, ki omogoča priprave daleč v jesen. Cenimo, da se vsi na destinaciji trudijo zagotoviti čim boljše pogoje za naše priprave. Pomembno je, da bivamo čim bližje infrastrukturi kjer treniramo, pomembna je naša prehrana in seveda počitek, za regeneracijo.  Za to znajo v Hitu odlično poskrbeti. Njihove storitve tudi osebno dobro poznam, z njimi sem v preteklem obdobju poslovno sodeloval kot model in  z veseljem potrjujem, da delujejo nadvse gostoljubno,“ je ob tej priliki povedal paratriatlonec Alen Kobilica.

Ostati invalidom prijazno mesto

"Segment športnih priprav v turizmu prinaša  daljše bivanje na destinaciji, kar za družbo Hit nedvomno predstavlja poslovno priložnost. Ta produkt uspešno razvijamo v Kranjski Gori, dobre izkušnje in dober glas pa ustvarjajo ustrezen vzvod tudi za pozicioniranje Goriške kot destinacije za športne priprave vse dni v letu. Zato je ob ustrezni infrastrukturi, ključno povezovanje različnih akterjev. V družbi Hit znamo ugoditi  specifičnim potrebam  športnikov invalidov ter zagotoviti ustrezne organizacijske in namestitvene rešitve za prijetno bivanje,“ je povedal predsednik uprave družbe Hit, Tomaž Repinc.

"Presrečna sem, presrečni so vsi moji sodelavci, da lahko gostimo parašportnike. Da jim omogočimo dobre in konkretne pogoje za delo,“ je dodala Aleksandra Fortin, direktorica Javnega zavoda za šport Nova Gorica.

Igor Miljavec, predsednik Sveta za invalide Mestne občine Nova Gorica in predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, pa je izpostavil pomen prihoda parašportnikov v Novo Gorico. Po njegovem mnenju se bodo v občini še naprej trudili, da ostanejo invalidom prijazno mesto.

 

NovinarskaParaolimpijskaReprezentanca_7-9-2020_fMatejaPelikan-4774   NovinarskaParaolimpijskaReprezentanca_7-9-2020_fMatejaPelikan-4707

NovinarskaParaolimpijskaReprezentanca_7-9-2020_fMatejaPelikan-4789    Slepi maratonec Sandi Novak s svojim vodicem