Odslej brezplačni prevozi za starejše

datum: 16.09.2020

kategorija: V središču

V ponedeljek, 21. septembra 2020, tudi v novogoriški mestni občini začenjamo z brezplačnimi prevozi za starejše »GO šofer«. Storitev bo izvajalo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. V mestni občini je kljub dobro razviti mreži programov in storitev namenjenih starejšim opaziti socialno izključenost starejših. Razlog zato je moč iskati v mobilnosti starejših. Velikokrat so odvisni od prevoza sorodnikov, znancev, sosedov ali javnega prevoza. Po večini nimajo lastnega prevoza ali pa niso več zmožni vožnje. Zaradi omejene možnosti dostopa do različnih programov se vanje težje vključujejo in so bolj odvisni od pomoči svojcev.  Rešitev za boljšo socialno vključenost starejših in daljše samostojno opravljanje najnujnejših opravil vidimo v vzpostavitvi brezplačnih prevozov za starejše.

Do brezplačnih prevozov za starejše »GO šofer« so upravičeni občani, starejši od 65 let, s stalnim bivališčem v Mestni občini Nova Gorica, ki nimajo možnosti prevoza (lastnega ali s strani druge osebe).

Brezplačni prevozi se bodo izvajali za potrebe:

-   obiska zdravnika, Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Šempeter,

-   obiska lekarne,

-   javnih ustanov (CSD, upravna enota, občina…)

-   trgovine (do obiska trgovine ima posamezni upravičenec pravico do brezplačnega prevoza 1x mesečno),

-   dnevnih centrov za starejše in drugih medgeneracijskih središč oz. programov za starejše.

Za rezervacije prevozov je potrebno poklicati vsaj tri dni vnaprej na telefonsko številko 05 30 21 387, in sicer ob delavnikih od ponedeljka do petka, med 8:00 in 16:00. V tem delovnem času se bodo prevozi tudi opravljali.

Župan dr. Klemen Miklavič je na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi te nove storitve, povedal, da starejši predstavljajo vse večji delež prebivalcev naše občine: "Kot sodobno mesto in občina moramo naslavljati storitve za vse družbene skupine. S tem, ko smo se za izvajanje brezplačnih prevozov za starejše povezali z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica, sporočamo pomemben način izvajanja teh prevozov, in sicer z vključevanjem civilne družbe. Izvajalca smo iskali v lokalnem okolju. "

Ob zaključku novinarske konference je ključe avtomobila, ki ga za izvajanje prevozov društvu daje na uporabo mestna občina, predsedniku Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igorju Miljavcu slovesno predala podžupanja Damjana Pavlica, ki si je tudi prizadevala, da bi tudi v mestni občini uvedli to dragoceno storitev za starejše.

Še vedno pa vabimo prostovoljce, ki bi društvu pri izvajanju prevozov priskočili na pomoč, da kontaktirajo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica na tel. številko 041 485 430 (Igor). Potrebna znanja za opravljanje dela so: vozniško dovoljenje B-kategorije, želja po pomoči starejšim, komunikativnost, odgovornost, natančnost, točnost in zanesljivost.

Fotografije: Mateja Pelikan

Novinarska-GOsofer_16-9-2020_fMatejaPelikan-5688Novinarska-GOsofer_16-9-2020_fMatejaPelikan-5687

Novinarska-GOsofer_16-9-2020_fMatejaPelikan-5695 Novinarska-GOsofer_16-9-2020_fMatejaPelikan-5717