Minister Zvonko Černač na obisku v Novi Gorici

datum: 18.09.2020

kategorija: V središču

Prihajajoča kohezijska perspektiva 2021/2027, zlasti projekti Interreg, CTN, TUS in EZTS, ter Center zelenih tehnologij so bili pred kratkim v ospredju pogovorov predstavnikov novogoriške mestne občine z ministrom, pristojnim za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonkom Černačem. Minister se je ob obisku v Novi Gorici udeležil tudi okrogle mize z naslovom Bohinjska proga, predstavitev pobud za njeno obnovo.

Ministru je župan dr. Klemen Miklavič skupaj s pomočnikom direktorja EZTS GO Tomažem Konradom predstavil pomen Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki ga Evropska unija pogosto postavlja za vzorčni primer uspešnega čezmejnega delovanja v evropskem merilu. Župan je povedal, da združenje administrativno vodi tudi kandidaturo obeh Goric za Evropsko prestolnico kulture 2025. V okviru predstavitve projektov EZTS-ja, za katere je združenju uspelo pridobiti 10 milijonov evrov, je Tomaž Konrad predstavil že izvedene aktivnosti znotraj projektov "Isonzo" - Soča in "Salute" - Zdravje. Kot primer aktualne investicije pa je med drugim navedel primer brvi čez reko Sočo pri Kajak centru v Solkanu, ki bo odprta februarja prihodnje leto. Konrad je dodal, da imata mesti namen preko združenja zgraditi mrežo investicij na obeh straneh meje, in sicer tako, da se ne podvajajo.

Župan dr. Klemen Miklavič je ministru povedal, da si v tem prostoru želimo sodobne primestne železnice, ki bi generirala poselitev in razvoj: "Prvi korak smo že naredili v okviru kandidature za Evropsko prestolnico kulture, in sicer z razpisom mednarodnega arhitekturnega natečaja za Trg Evrope. Želimo si tudi, da bi stavba železniške postaje prešla v last mestne občine, saj bi jo radi obnovili ter vanjo vnesli urbane vsebine, ki bi jih koristili prebivalci obeh Goric. Železnica je za nas razvojnega pomena, in sicer mora regijo povezati v enotno območje."

Minister Zvonko Černač je izrazil zadovoljstvo, da so pogovori tekli o konkretnih projektih. Obenem je pohvalil po njegovih besedah zelo uspešno čezmejno sodelovanje, ki poteka na Goriškem. Mehanizem EZTS-ja se mu zdi zanimiv in bi ga bilo moč, kot je povedal, uporabiti tudi še na drugih obmejnih območjih.

Koordinator projekta Centra zelenih tehnologij Radovan Grapulin je predstavil ta prednostni regijski projekt  in poudaril, da mora Slovenija kot država reagirati in zelene projekte postaviti na prvo mesto.

Na sestanku so bili poleg ministra prisotni še mag. Nina Seljak, direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme, poslanca državnega zbora mag. Elena Zavadlav Ušaj in Danijel Krivec, svetovalec v kabinetu ministra Černača Anton Harejpodžupanja mestne občine Damjana Pavlica in svetovalka za evropske projekte mestne občine Teja Podobnik.

Fotografije: Mateja Pelikan

OkroglaMizaBohinjskaProga_16-9-2020_fMatejaPelikan-5797OkroglaMizaBohinjskaProga_16-9-2020_fMatejaPelikan-5819

OkroglaMizaBohinjskaProga_16-9-2020_fMatejaPelikan-5849OkroglaMizaBohinjskaProga_16-9-2020_fMatejaPelikan-5897

SrecanjeMinisterCernac_16-9-2020_fMatejaPelikan-5746OkroglaMizaBohinjskaProga_16-9-2020_fMatejaPelikan-5922

SrecanjeMinisterCernac_16-9-2020_fMatejaPelikan-5754OkroglaMizaBohinjskaProga_16-9-2020_fMatejaPelikan-5857