12 novih UNICEF-ovih Varnih točk v novogoriški mestni občini

datum: 21.09.2020

kategorija: V središču

Dvanajstim že obstoječim varnim točkam smo v novogoriški mestni občini dodali 12 novih, med njimi 4 mobilne na Nomagovih mestnih avtobusih. Varne točke so posebej označeni javni prostori, namenjeni otrokom in mladostnikom, kamor se lahko zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Obstoječim Varnim točkam, ki že vrsto let delujejo v Novi Gorici, so se pridružile zlasti Varne točke v drugih krajevnih skupnostih, saj so otroci v podeželskih predelih mestne občine izrazili željo, da bi tudi oni dobili tovrstne točke. Delovno operativna skupina »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« je s pomočjo Mladinskega centra Nova Gorica z letošnjim šolskim letom pripravila novo zgibanko z aktualnimi 24-imi Varnimi točkami, v katerih otroci najdejo vse potrebne informacije. V okviru projekta so bila v začetku septembra izvedena izobraževanja, na katerih so osebe v posameznih varnih točkah ustrezno usposobili za sprejem in pomoč otroku v stiski. Nova Gorica  je kot prvo mesto v Sloveniji že leta 2002 dobila naziv »Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto«.

            Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je na novinarski konferenci, na kateri smo predstavili vzpostavitev novih varnih točk, poudaril, da je naziv "Nova Gorica - Otrokom prijazno Unicefovo mesto" razlog več za mlade družine, da se odločijo za življenje v našem mestu. Maja Erjavec, vodja Delovno operativne skupine »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto«, je povedala, da se praviloma Varne točke nahajajo ob šolskih poteh in dodala: "Naj poudarim, da je Nova Gorica danes drugo mesto na svetu z mobilnimi Varnimi točkami na mestnih avtobusih. Veseli me, da se je podjetje Nomago odzvalo našemu povabilu in da so odslej 4 mobilne točke tudi na Nomago-vih mestnih avtobusih". Župan pa je ob tem dodal: "Naredili smo korak v smeri, da vzpostavimo avtobuse, ki so tako organizirani, da dajejo občutek varnosti. To pa je velikega pomena tudi za razvoj javnega prometa."

Maja Erjavec je poudarila tudi, da si v delovni skupini prizadevajo, da bi varne točke razširili na čezmejni avtobus, ki vozi med obema Goricama. Župan to idejo pozdravlja in poudarja: "Skrb za otroka ni omejena na eno državo. Ker govorimo o enotnem urbanem prostoru s sosednjo Gorico, naj bodo tudi vse prakse čezmejne!"

V minulem letu se je v varne točke po Sloveniji zateklo 10 otrok s hujšimi težavami, za katere je bila potrebna pomoč ustreznih institucij, ter 100 otrok, ki so jih pestile lažje težave. V teh primerih je bil večinoma dovolj že pogovor z otrokom. Sicer pa so vse Varne točke v novogoriški mestni občini označene z večjimi Unicefovimi nalepkami na vidnem mestu v višini oči otrok.

Nove zgibanke vsebujejo naslove Varnih točk ter zemljevid Nove Gorice, na katerem so Varne točke prikazane in označene na otrokom razumljiv način. V Mestni občini Nova Gorica so odslej aktivne sledeče:

-     MLADINSKI CENTER NOVA GORICA, Bazoviška ul. 4,  Nova Gorica,

-     EKSCENTER, Delpinova ul. 20, Nova Gorica (še ni aktivna),

-     HIT, POSLOVNA STAVBA, Delpinova ul. 7/a, Nova Gorica,

-     HOTEL SABOTIN, Cesta IX. korpusa 35, 5250 Solkan (ni na zgibanki),

-     CENTER ZA SOCIALNO DELO SEVERNA PRIMORSKA, ENOTA NOVA GORICA, Delpinova ul. 18/b, Nova Gorica

-     MESTNA OBČINA NOVA GORICA (RECEPCIJA), Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica,

-     RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, OBMOČNO ZDRUŽENJE NOVA GORICA, Ul. Tolminskih puntarjev 4, Nova Gorica,

-     OTROK OTROKU, HUMANITARNO DRUŠTVO KID, Ul. Gradnikove brigade 9, Nova Gorica,

-     KRIZNI CENTER ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE 10-KA, Marušičeva ul. 5, Nova Gorica,

-     CENTRALNI VRTEC NOVA GORICA, Trubarjeva ul. 5, Nova Gorica,

-     OSNOVNA ŠOLA SOLKAN, Šolska ul. 25, 5250 Solkan,

-     AVTOBUSNA POSTAJA NOVA GORICA, Kidričeva ul. 22, Nova Gorica

-     GENERALI ZAVAROVALNNICA D.D., POSLOVALNICA NOVA GORICA, Erjavčeva ul. 19, Nova Gorica,

-     LIDL, Šempeterska cesta 1, Rožna Dolina (Nova Gorica),

-     HOFER NOVA GORICA, Cesta 25. Junija 1/l, Kromberk (Nova Gorica),

-     DOM UPOKOJENCEV GRADIŠČE, Gradišče nad Prvačino 4,

-     TEOFIL, Prvačina 48,

-     LOVETERINA, Prvačina 48,

-     FAMA MARKET ZAN, Šempas ,

-     MLINOTEST TRGOVINA, Trnovo 37, Trnovo.

Mobilne Varne točke so 4 avtobusi podjetja Nomago, ki vozijo na relaciji Nova Gorica – Šempeter pri Gorici. Avtobusi so prepoznani po tem, da imajo nalepko Varna točka. Za večjo prepoznavnost je eden od teh avtobusov v celoti polepljen z grafično podobo UNICEF-a in Varnih točk. Promocijo Varnih točk na Nomago-vem avtobusu je pomagala omogočiti tudi Občina Šempeter- Vrtojba. Tadej Luznik, regijski direktor prodaje zahod, Nomago d.o.o., je povedal, da gre za prvo območje, kjer podjetje Nomago vzpostavlja mobilne Varne točke na mestnih avtobusih. Ker ocenjujejo, da gre za zelo pozitivno idejo, si bodo prizadevali ta model vpeljati tudi drugod v sodelovanju z drugimi občinami.

V okviru projekta Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto se bodo v koordinaciji Delovno operativne skupine »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« do konca leta odvijale še naslednje aktivnosti:

- ob tednu otroka bodo vsem otrokom v mestni občini (od 1. do 9. razreda) razdeljene prenovljene zgibanke Varnih točk. Mladinski center Nova Gorica bo pripravil tudi delavnice o Varnih točkah. Na željo šol jih bodo ob tednu otroka tudi izvedli;

-  izveden bo tečaj slovenščine za otroke in mladostnike ter njihove starše v Mladinskem centru Nova Gorica (oktober-december);

 - izveden bo tečaj slovenščine za otroke in mladostnike ter njihove starše na OŠ Branik (oktober-december);

- izvedena bo vadba za kronično bolne otroke; vadba bo potekala v telovadnici Partizan (oktober-december);

- izvedena bo vadba za otroke v KS Branik (oktober-december);

- organizirano bo predavanje ob svetovnemu dnevu otroka na temo Z gibanjem skozi življenje.

 

Fotografije: Mateja Pelikan

NovinarskaUnicefAvtobus_21-9-2020_fMatejaPelikan-6272NovinarskaUnicefAvtobus_21-9-2020_fMatejaPelikan-6281

NovinarskaUnicefAvtobus_21-9-2020_fMatejaPelikan-6289NovinarskaUnicefAvtobus_21-9-2020_fMatejaPelikan-6290

NovinarskaUnicefAvtobus_21-9-2020_fMatejaPelikan-6295NovinarskaUnicefAvtobus_21-9-2020_fMatejaPelikan-6296

NovinarskaUnicefAvtobus_21-9-2020_fMatejaPelikan-6300NovinarskaUnicefAvtobus_21-9-2020_fMatejaPelikan-6311