Danes prvič praznujemo dan slovenskega športa

datum: 23.09.2020

kategorija: V središču

Kako bi lahko lepše praznovali ta praznik, kot s tako izjemnimi uspehi naših vrhunskih kolesarjev in kajakašev v zadnjem tednu! Tudi v novogoriški mestni občini se pridružujemo praznovanju. Prazniku in kolesarjem v čast so trije objekti na Goriškem zažareli v rumeni svetlobi.

Danes tudi odpiramo Center trajnostne mobilnosti in nove prostore Turistično informacijskega centra TIC v Novi Gorici, v katerih bodo imele tudi športne vsebine pomembno vlogo. Ob tej priložnosti bosta zahvaljujoč podjetju mebloJOGI®  na ogled kolo in dres Tadeja Pogačarja, s katerima je sodeloval na lanski kolesarski dirki Po Sloveniji. Od četrtka, 24. septembra, dalje pa bosta kolo in dres na ogled v salonu mebloJOGI®  v Kromberku.

Ali ste vedeli, da tak praznik obeležuje samo še sedem držav: Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska.

In zakaj ravno 23. september? Ta datum je bil izbran zaradi dogodkov na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000. Pred natanko 20 leti so nas slovenski športniki razveselili z osvojitvijo prve zlate olimpijske medalje in to kar dve. Najprej sta veslača Iztok Čop in Luka Špik pometla s konkurenco v dvojnem dvojcu, malo pozneje pa je strelec Rajmond Debevec slavil prvo mesto z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

23. september je letos hkrati tudi prvi dan evropskega tedna športa, ki v Sloveniji poteka že šestič zapored, in sicer med 23. in 30. septembrom.

Fotografije: Mateja Pelikan

Perla-Rumeno_22-9-2020_fMatejaPelikan-6364SolkanskiMost-Rumeno_22-9-2020_fMatejaPelikan-6341MestnaHisa-Rumeno_22-9-2020_fMatejaPelikan-6380