Odprli smo nov Turistično informacijski center Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

datum: 23.09.2020

kategorija: V središču

Ob evropskem tednu mobilnosti in na slovenski dan športa se v prazničnem mesecu novogoriške mestne občine veselimo odprtja novega Turistično informacijskega centra TIC Nova Gorica in Centra trajnostne mobilnosti Nova Gorica. Gre za pomembno pridobitev za mesto in Goriško. TIC s Centrom trajnostne mobilnosti je umeščen ob osrednji mestni ulici, Kidričevi, v neposredno bližino občinske stavbe in Bevkovega trga. Lahko je dostopen s trajnostnimi prevoznimi načini ter dosegljiv vsem ciljnim skupinam. Trajnostna mobilnost in turistična promocija, vsebini, ki se povezujeta v novih prostorih, se tesno prepletata in dopolnjujeta ter nakazujeta razvojno pot, za katero si prizadevamo na mestni občini. Oba centra sta tesno vpeta tudi v čezmejne aktivnosti in v kandidaturo Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Erika Lojk, direktorica Javnega zavoda Nova Gorica in Vipavska dolina, ob današnjem odprtju poudarja: "Obiskovalcem v sodobnih prostorih TIC-a ponujamo toplo dobrodošlico, koristne informacije in seveda osebni nasvet, česar turist ne more dobiti na svoji digitalni napravi. Od tu turiste usmerjamo k našim turističnim ponudnikom v mestu in na podeželju. Predstavljamo naša vrhunska vina in kulinariko. Goste usmerjamo k obisku znamenitosti, predstavimo jim priložnosti za aktivnosti v naravi, vse leto, in o raznolikih nastanitvah, ki ponujajo resničen oddih. Smo center novosti v turistični ponudbi naše destinacije. Verjamem, da bodo naše informacije zanimive tudi za domačine in da bodo naš center pogosto obiskali tudi zato, da dobijo idejo za izlet, pohodniški dan ali kolesarsko turo."

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je poudaril pomen povezovanja občin: "Prav je, da se občine povezujemo in tvorimo smiselne celote ter skupaj tržimo ter poganjamo gospodarstvo, ki temelji na turizmu. Zato je današnja otvoritev korak v smeri profesionalizacije za razvoj turizma v naših krajih. Hkrati pa je to tudi pridobitev za naš urbani prostor v smislu mobilnosti, ki bo ena od glavnih prioritet naslednjega obdobja znotraj enotnega urbanega območja obeh Goric in Šempetra. Ta točka bo gotovo prispevala k temu, da bo ta politika trdnejša oziroma da bodo uresničeni tisti koraki, ki smo si jih zadali na področju trajnostne mobilnosti v občini. Info točka za turiste je v jedru mesta, ob glavni aveniji. Ta točka bo bolj izpostavljena, bolj vidna, gotovo pa ne bo edina. Novo točko že vidim v stavbi novogoriške železniške postaje zlasti ob aktualizaciji in popularizaciji bohinjske železnice. Novogoriška železniška postaja je namreč lokacija, kjer vsako leto več turistov s celega sveta vstopa  v Novo Gorico. Naj dodam, da sem se danes srečal s predstavnicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Nova Gorica, na temo oddaje vloge za dodelitev solkanskemu železniškemu mostu status spomenika nacionalnega pomena. To je prva stopnja v ambiciji, da solkanski most uvrstimo na seznam prejemnikov znaka evropske dediščine. "

Projektna vodja Slovenske turistične organizacije Maša Klemenčič je v svojem nagovoru na odprtju novih prostorov poudarila izjemno klimo in obmejno lego Nove Gorice na stičišču Goriških brd, Soške doline, Trnovsko-Banjške planote, Vipavske doline in Krasa. To so po njenih besedah prednosti, ki tudi privabljajo turiste v naše kraje. Obenem pa je pohvalila prizadevanja občin in ponudnikov po združevanju v želji po še boljši in bolj profesionalni turistični ponudbi.

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina deluje na območju Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina in Občine Renče Vogrsko. Njegov poglavitni namen je skupno načrtovanje, organizacija in izvajanje dejavnosti turizma na območju občin ustanoviteljic. Omogoča promocijo in trženje turistične ponudbe kot integralnega turističnega proizvoda na ravni celotnega turističnega območja. V okviru zavoda delujeta TIC Nova Gorica in TIC Ajdovščina ter Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica, ki zagotavlja podporno okolje za razvoj, koordinacijo in promocijo trajnostne mobilnosti v čezmejni Goriški regiji.

Novogoriška mestna občina je že vrsto let zelo aktivna na področju trajnostne mobilnosti. Vzpostavitev Centra trajnostne mobilnosti Nova Gorica je kot ukrep naveden v Celostni prometni strategiji mestne občine, ki je bila sprejeta leta 2017. Namenjen je informiranju prebivalcev in turistov o trajnostnih načinih potovanja po mestu in širše ter promociji trajnostne mobilnosti. Pomembna naloga centra bo informiranje tako domačinov kot gostov oziroma turistov o (trajnostnih) načinih potovanja po mestu in širše (možnosti uporabe javnega prevoza, urniki, vstopnine, zemljevidi, pešpoti, informacije o razpoložljivih parkiriščih, informacije o izposoji koles…, v bodoče tudi izvajanje prodaje vozovnic) in o stanju v prometu (cestna dela, zastoji, cestne zapore, vreme, …). V centru bodo zbirali podatke s področja mobilnosti, npr. o trajnostnih načinih potovanja. Slednje pa bodo osnova za načrtovanje ukrepov na področju mobilnosti. V centru bodo izvajali tudi programe za promocijo trajnostne mobilnosti, kot so: delavnice, predavanja, zasnova akcij na temo trajnostne mobilnosti, priprava programa Evropskega tedna mobilnosti, predstavitev inovativnih mobilnostnih rešitev (socialni prevoz GO šofer, obstoječe mobilnostne aplikacije na telefonu idr.), mobilnostno svetovanje. V centru trajnostne mobilnosti bodo obenem izposojali mestna kolesa, ki so bila doslej na voljo v TIC-u. V decembru načrtujejo izposojo 37-ih koles na osmih terminalih, kjer si bo mogoče izposoditi navadno kolo in e-kolo. Eno postajališče bo v Šempetru pri Gorici, ostala bodo na voljo po Novi Gorici. Sistem pa bo kompatibilen tudi s sistemom izposoje koles v Gorici (I). V centru si bo v bodoče mogoče izposoditi tudi skiroje, električne skuterje, ipd.  

 

  • TIC Nova Gorica

Kidričeva ulica 11, 5000 Nova Gorica

T: +386 5 330 46 00, +386 41 460 217

nova-gorica@vipavskadolina.si

www.vipavskadolina.si

in

  • Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica

Kidričeva ulica 11, 5000 Nova Gorica

T: +386 5 330 46 00, +386 41 460 217

nova-gorica@vipavskadolina.si

Urnik:

Od ponedeljka do nedelje in prazniki od 8.00 do 18.00.

 

  • TIC Ajdovščina

Prešernova ulica 9, 5270 Ajdovščina

t: +386 5 365 91 40, +386 31 355 110

ajdovscina@vipavskadolina.si

www.vipavskadolina.si

Urnik:

Od ponedeljka do petka, od 10.00 do 18.00, sobote od 8.00 do 12.00, nedelje in prazniki zaprto.

 

___________________________

 

Nove prostore je projektiral projektantski biro Kreadom, dela je izvajalo podjetje ETG Editrend, nadzor pa Edil Inženiring.

 

Fotografije: Mateja Pelikan

TICNovaGorica-odprtje_23-9-2020_fMatejaPelikan-6544  TICNovaGorica-odprtje_23-9-2020_fMatejaPelikan-6580

TICNovaGorica-odprtje_23-9-2020_fMatejaPelikan-6397  TICNovaGorica-odprtje_23-9-2020_fMatejaPelikan-6416

TICNovaGorica-odprtje_23-9-2020_fMatejaPelikan-6571  Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO

 

 

ETM logo