Bolnišnica je pripravljena, regija jo podpira

datum: 28.10.2020

kategorija: V središču

Šempetrska bolnišnica je v razmeroma kratkem času uspela vzpostaviti poseben oddelek, ki je prilagojen obravnavi bolnikov z virusom covid-19. Trenutno na oddelku oskrbujejo 18 bolnikov, od tega enega na intenzivni negi. Včeraj popoldne je oddelek na povabilo bolnišnice obiskal župan dr. Klemen Miklavič skupaj s podžupanjo Damjano Pavlico in predsednico odbora za socialno varstvo in zdravstvo Vido Škrlj. Namen obiska je bila seznanitev s pripravljenostjo in potrebami regijske bolnišnice v času epidemije. Kot predsednik Razvojnega sveta Severno Primorske razvojne regije je dr. Miklavič predlagal možnosti, kako lahko občine tvorno prispevajo k uspešnemu delu te zdravstvene ustanove.

Z v. d. direktorjem zavoda mag. Ernestom Gortanom, strokovno direktorico zavoda Dunjo Savnik Winkler in vodjo nege Moniko Kalin Vodopivec so si ogledali prostore v bolnišnici, ki jih predelujejo z namenom, da bi dosedanjim 35 posteljam dodali še dodatnih 15 postelj za obravnavo covid bolnikov. Župan je skupaj z strokovno direktorico bolnišnice že pozval podjetja k donacijam. Na pobudo župana Občine Ajdovščina Tadeja Beočanina in Odbora Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica za socialno varstvo in zdravstvo pa bo akcijo razširil na vse občine v regiji. Doslej so mestna občina in podjetja donirali okrog 30.000 evrov. Na pomoč je priskočila tudi družba HIT d.d., ki je bolnišnici omogočila uporabo hotela Lipa v Šempetru, v katerem zdaj biva osebje, ki dela na covid oddelku.

Vodstvo bolnišnice je zanimalo varstvo otrok medicinskega osebja, saj kadra primanjkuje in bi izostanek zaradi varstva otrok lahko usodno zmanjšal razpoložljivost osebja bolnišnice. Župan je zagotovil, da bo mestna občina skupaj z vrtci in drugimi ustanovami poskrbela za varstvo otrok bolnišničnega osebja. Bolnišnica potrebuje tudi prostovoljce za izvajanje dodatnih, izrednih nalog, kot sta sprejem in triaža na vhodih. Mestna občina bo ponovno aktivirala bazo prostovoljcev, ki jo je oblikovala med spomladanskim valom epidemije in razpoložljive prostovoljce napotila na pomoč v bolnišnico.

Skupaj z ostalimi občinami mestna občina preko civilne zaščite skrbi tudi za nujne prevoze nedeljskih brisov v Ljubljano.

Fotografije: Mateja Pelikan

BolnisnicaSempeterCovid_27-10-2020_fMatejaPelikan-7494  BolnisnicaSempeterCovid_27-10-2020_fMatejaPelikan-7483

BolnisnicaSempeterCovid_27-10-2020_fMatejaPelikan-7481  BolnisnicaSempeterCovid_27-10-2020_fMatejaPelikan-7509

BolnisnicaSempeterCovid_27-10-2020_fMatejaPelikan-7513  BolnisnicaSempeterCovid_27-10-2020_fMatejaPelikan-7487