Zaobljuba varnemu otroštvu

datum: 20.11.2020

kategorija: V središču

20. november je svetovni dan otrok, ki letos sovpada z 31. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. Po vsem svetu bo praznovanje v znamenju modre barve in pod sloganom #zavsakegaotroka. Novogoriška mestna občina že 18. leto sodeluje v projektu »Otrokom prijazno Unicefovo mesto«. Občinska delovno operativna skupina »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« skupaj z Mladinskim centrom Nova Gorica kot koordinatorjem in izvajalcem UNICEF-ovih aktivnosti tudi letos uresničuje zastavljene naloge ne glede na težave, s katerimi se srečujemo v času epidemije.

Svetovni dan otrok je globalna pobuda UNICEF-a, ki daje priložnost otrokom po vsem svetu, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Na ta dan otroci pozovejo odrasle k ustvarjanju sveta, v katerem lahko za vsakega otroka omogočimo zdravje, izobrazbo, zaščito pred nasiljem in izkoriščanjem ter enake možnosti za razvoj, za kar si UNICEF v sodelovanju s podporniki prizadeva po vsem svetu. 

Župan dr. Klemen Miklavič poudarja odgovorno ravnanje za prihodnost naših otrok. »Vsak korak, ki ga naredimo danes, in to storimo odgovorno, mora vključevati misel na otroke in njihovo odraslo dobo. V otroštvu zgradimo osebnost. S skrbjo za varno, ustvarjalno in veselo otroštvo oblikujemo povezano, razvijajočo se in srečno družbo.« 

V novogoriški mestni občini smo se odzvali pobudi UNICEF-a k sprejemanju zaobljub za boljšo prihodnost. Otroke smo podprli z »Zaobljubo varnemu otroštvu«, v kateri smo se zaobljubili, da bomo skrbeli, da se vsi otroci in najstniki v mestni občini počutijo varni, svobodni in zaščiteni. Prav tako jih bomo spodbujali k temu, da spregovorijo o situacijah, v katerih se počutijo v stiski, ter jih naučili, kje lahko poiščejo strokovno pomoč, če se znajdejo v nevarnosti. 

Sicer pa smo v mestni občini letos že razširili seznam varnih točk, tako v mestu samem kot tudi na podeželju, dodali pa smo tudi mobilne varne točke na mestni avtobus. Oblikovali in objavili smo zgibanko o varnih točkah ter jo razdelili vsem osnovnošolskim otrokom v mestni občini.

17. in 19. novembra smo organizirali brezplačno spletno delavnico »Z gibanjem skozi življenje«. Delavnica je potekala v  sklopu iniciative »V znanju in povezovanju je moč«. Veseli nas dejstvo, da so se mnogi občani odzvali našemu pozivu ter se delavnice udeležili. Na njej so spoznali pomen telesne aktivnosti v otroški  in odrasli dobi ter se seznanili z izvajanjem starosti primernih telesnih dejavnosti ter z osnovnimi metodami za razvoj gibalnih sposobnosti.

Na podlagi izraženih potreb smo se odločili, da se v okviru projekta omogoči izvajanje brezplačne rekreacije za kronično bolne otroke od 5. do 9. razreda osnovne šole. Žal zaradi trenutnih razmer vadbe ne moremo izpeljati, vendar naš namen ostaja nespremenjen. Z vadbo bomo začeli takoj, ko bodo vladni odloki to tudi omogočili.

Nenazadnje pa smo letos prav tako začeli z izvedbo brezplačnega tečaja slovenščine za otroke in mladino v starosti od 6 do 29 let ter njihove starše v Mladinskem centru Nova Gorica. Tudi to dejavnost smo morali zaradi epidemioloških razmer začasno opustiti, vendar jo bomo zopet obudili, ko bodo okoliščine to dovoljevale.  

V mestni občini poteka vrsta aktivnosti in delavnic za otroke (letos sicer zaradi epidemije v manjšem obsegu), počitniška varstva ter eksperimentalne delavnice v sodelovanju z E-hišo za predšolske otroke.

Ob vsem tem ne pozabimo, da si za uresničevanje otrokovih pravic moramo prizadevati vse dni v letu in vsak od nas ima pri tem pomembno vlogo.

 

Mestni avtobus z Unicefovo tematiko v Novi Gorici (foto: Mateja Pelikan)Mestni avtobus z Unicefovo tematiko v Novi Gorici (foto: Mateja Pelikan)

Fotografiji: Mateja Pelikan
Unicef logoVarna točka