Praznujemo dan državnosti

datum: 24.06.2021

kategorija: V središčuNovogoriški župan dr. Klemen Miklavič iskreno čestita ob državnem prazniku, dnevu državnosti, ki ga praznujemo 25. junija.


Ob tej priložnosti izpostavlja: »Pred 30-imi leti ni šlo samo za odcepitev od Jugoslavije, ni šlo samo za razglasitev samostojnosti, temveč je šlo tudi za spremembo politične in gospodarske ureditve države. S tem smo postali enaki sosednji regiji, političnemu in gospodarskemu sistemu Italije. To je bil ključen korak, da se je naš teritorij začel ponovno integrirati, da so se začeli skupni projekti in aktivnosti. Torej da meja ni več delila, da ni več prevladovala mejna ekonomija razlik, temveč da smo začeli proces približevanja, združevanja virov, zato da ustvarimo delovna mesta in da skupaj napredujemo na različnih področjih: na področju bivanja, logistike, transporta, infrastrukture itd.


Ta pot je doživela ključen pozitiven preobrat s samostojnostjo Slovenije. Sledil je vstop v EU, pa v Schengen, četrti tak mejnik na našem območju pa je pridobitev naslova EPK 2025. Slovenija je s samostojnostjo in preobrazbo sistema začela svojo pot v Evropsko unijo. EU pa je veliko prinesla našim krajem in nam dala novo upanje, nam omogočila, da lahko gremo po poti skupnega razvoja čezmejne regije, kjer sta Nova Gorica in Gorica, ki ju simbolizira Trg Evrope, center čezmejne regije in ne več periferija Ljubljane in Rima.«