Prometne poti na Delpinovi ulici prilagojene drevesom

datum: 18.08.2021

kategorija: V središču

Urejanje Delpinove ulice v Novi Gorici je znanilec novega koncepta razvoja mesta iz dveh razlogov. Prvi je ta, da pri prenovi posebno skrb namenjamo drevesom. Delpinovo ulico temeljito prenavljamo, a tako, da smo ohranili glavnino dreves. Tudi na območju poti se nismo odločili za posek dreves, ampak je promet speljan tako, da drevesa obide. Drugi razlog pa je v ulici mešanega prometa, kjer bodo na cestišču ob omejitvi 20 km/h sobivali avtomobili, kolesarji in pešci, pri čemer bodo imeli pešci prednost. Delpinova ulica bo po novem zasnovana tudi tako, da bo omogočala gibljivo postavitev teras lokalov na ulici, skladbo s potrebami.

 

»Ko boste stopili ali se zapeljali po ulici, bo to popolnoma nova izkušnja v Novi Gorici,« poudarja novogoriški župan dr. Klemen Miklavič. Ulica je še gradbišče, vendar so vidni že prvi obrisi prenovljene ulice, ki bo do jeseni zasijala v novi preobleki. Na zahodnem delu ulice ob Hotelu Park je prometna ureditev speljana tako, da obide drevo in ga tako ohranja. V tem delu bo v bodoče nekaj parkirnih mest, medtem ko bo vzhodni del ulice namenjen terasam lokalov, ki bodo odslej poenotene v podobi, in urbani opremi. Na novogoriški mestni občini s tem odpiramo možnost, da se ulica pretvori v živahno območje, na katerem bodo pešci imeli prednost.

Delpinova ulica je bila prva novogoriška nakupovalna ulica, zgrajena v 50-ih letih. Ko je pri sedanji prenovi ulice izvajalec odkopal vrhnje sloje, je naletel na nekoliko stihijsko postavljeno podzemno infrastrukturo, kar je prispevalo k podaljšanju del. Menjava kanalizacijskih cevi je bila obenem zahtevnejša tudi zato, ker smo želeli ohraniti drevesa. Z novo ureditvijo in vsebinsko zasnovo bo ulica omogočala ponovno oživitev tega dela mesta.

 

delpinova3  delpinova4