Dan vrnitve Primorske k matični domovini

datum: 15.09.2021

kategorija: V središču

Vsem Primorkam in Primorcem čestitamo ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini!

 

Danes, 15. septembra, praznujemo državni praznik, Dan vrnitve Primorske k matični domovini. Praznik spominja na 15. september 1947, ko je bila uveljavljena v mirovna pogodba, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske.

S to odločitvijo se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Izven slovenskih meja je sicer ostalo še 140.000 Slovencev.

Priključitev Primorske je za Slovence pomenila ponovno oblast nad ozemljem, kjer so živeli Slovenci.

 

V počastitev spomina je v soboto v Idriji potekala tudi osrednja slovesnost ob letošnjem prazniku o kateri je novogoriški župan dr. Klemen Miklavič povedal:

»Gostitelji iz Idrijsko-Cerkljanskega so nam predstavili zgodovino tega območja pred 2. svetovno vojno, fašistično nasilje, razloge za upor in potek samega upora okupatorju in tako še enkrat podkrepili pomen vrnitve Primorske k matični domovini.

Idrijsko-Cerkljansko območje je nesporen del matične domovine in hkrati tudi nesporen del Severne Primorske, ki se v zadnjem času složno razvija, prispeva k napredku in gospodarski uspešnosti Severno Primorske čezmejne regije. Zato smo tudi Goričani ponosni nanje in veseli njihovih uspehov. Hkrati pa razumemo in skupaj z njimi pozivamo vlado, da upošteva njihovo posebno geografsko morfološko situacijo in zato tudi več doda za izgradnjo cest na njihovem območju, tako kot bi bilo to potrebno na vseh takih območjih na Severnem Primorskem.«

 

ZAB_2055_Fotografija_Robert_Zabukovec_Proslava_priključitev_primorske_k_Sloveniji_2021  ZAB_2079_Fotografija_Robert_Zabukovec_Proslava_priključitev_primorske_k_Sloveniji_2021  ZAB_2057_Fotografija_Robert_Zabukovec_Proslava_priključitev_primorske_k_Sloveniji_2021  ZAB_2174_Fotografija_Robert_Zabukovec_Proslava_priključitev_primorske_k_Sloveniji_2021

Foto: Robert Zabukovec