Peš

 

Hoja je najbolj naravno, okolju prijazno in zdravo gibanje, primerno za premagovanje krajših razdalj, ob uporabi raznih pripomočkov pa nista ovira niti starost in zdravje. Še več, uporaba prav vsakega prevoznega načina vsebuje vsaj nekaj hoje, bodisi od ali do postajališča javnega potniškega prometa ali parkirišča. Zato je ključno, da je hoja prepoznana kot pomemben sestavni del vsakega prometnega sistema, še posebej v strnjenih mestnih območjih, kot je Nova Gorica. Veliko kratkih poti, ki so trenutno opravljene z avtomobilom, bi bilo mogoče premagati peš, kar bi zmanjšalo pritiske na okolje, hrup, cestno infrastrukturo in zastoje, hkrati pa bi pripomoglo k boljšemu javnemu zdravju.

 

Peš v šolo (foto: Mateja Pelikan) Peš v šolo (foto: Mateja Pelikan)

           

Pri hoji gre za enega najbolj naravnih in osnovnih načinov gibanja, ki pa lahko z ustreznim in rednim pristopom služi tudi kot učinkovita športna vadba.

Mnogi ob hoji najprej pomislijo na lahkoten sprehod ali dejavnost, ki jih vodi po vsakodnevnih opravkih, a hoja je lahko veliko več kot zgolj to. Hoja je namreč lahko tudi šport, ki z rednimi treningi doprinese k številnim vadbenim koristim. Res da s hojo ne vplivamo tako hitro in učinkovito na naš srčno-žilni sistem kot na primer s tekom, a ustrezen pristop k hoji lahko blagodejno vpliva na naše zdravje. S hojo se lahko ukvarjamo kjerkoli in kadarkoli, saj gre za preprosto vadbo, ki jo znamo vsi. Breme telesne teže je med hojo veliko bolj enakomerno razporejeno kot med tekom, zato je pri hoji tudi veliko manj možnosti za poškodbe sklepov, vezi in mišic.

 

> PEŠPOTI NA GORIŠKEM